Een kind leren lezen is iets waar sommige ouders direct mee willen beginnen. Andere ouders wachten hier liever mee en denken hier pas over na wanneer ze zichzelf afvragen wanneer ze de kinderopvang moeten regelen. Over het algemeen leert een kind lezen tussen zijn vijfde en achtste levensjaar. Dat dit algemeen bekend is, betekent niet dat je het als ouder niet kan stimuleren. Stimulatie zal namelijk de motivatie, van het kind om later zelf te gaan lezen, verhogen. Maar hoe stimuleer je jouw kind nou op de juiste manier?  

Tip 1 Voorlezen of samen lezen 

Je kind ziet zijn ouders als voorbeeld. Dus door je kind voor te lezen, zal je het juiste voorbeeld laten zien. Lees niet alleen wat er letterlijk in het boek staat, maar neem je kind mee in het verhaal en de plaatjes. Ook zal voorlezen een positieve invloed hebben om het gedrag van je kind, doordat je kind geconfronteerd wordt met de gevoelens en gedachten van de personages in het boek. 

Tip 2 Push je kind niet om te lezen 

Een kind pushen om een boek te lezen, zal er niet voor zorgen dat ze hier plezier in krijgen. Terwijl dat wel je uiteindelijke doel is. In hun leven zullen ze al genoeg boeken verplicht moeten lezen. Leer ze dus om lezen een positieve ervaring te laten zijn en niet iets wat moét worden gedaan. 

Tip 3 Maak er een moment van 

Een kind zal vast niet snel zelf een boek gaan pakken. Daarom is het belangrijk om zelf het initiatief te nemen en bijvoorbeeld af te spreken dat je met jouw kind 15 min voor bedtijd standaard gaat lezen. Structuur zal je kind ten eerste goed doen en een vast moment zal een positief effect hebben op de band tussen jou en je kind. 

Tip 4 Laat het verhaal tot leven komen 

Niemand luistert lang naar een verhaal waarin de spreker monotoon voorleest. Jouw kind dus al helemaal niet. Zorg er dus voor het verhaal tot leven komt. Maak gebruik van verschillende stemmetjes en spreek met duidelijke articulatie. Mak eventueel gebruik van handbewegingen om de aandacht van je kind vast te houden.  

Tip 5 Wissel af met lezen 

Laat aan je kind zien dat lezen niet alleen maar bestaat uit boeken lezen. Lezen is namelijk veel meer dan dat. Lezen is recepten uitproberen, gebruiksaanwijzingen begrijpen, tijdschriften of strips lezen. Neem je kind mee in deze dingen en laat ze zien wat lezen kan betekenen voor jezelf en je leven. 

Natuurlijk leert je kind lezen wel lezen op school of op de kinderopvang, maar stimuleren zal je kind zeker goed doen. Onderzoek daarom goed welke kinderopvang lezen zien als prioriteit. Kijk naar een kinderopvang in Groningen of een kinderopvang in Amsterdam. Er is genoeg keuze gelukkig.