Een goede buitenschoolse opvang voor jouw kind kiezen is niet gemakkelijk. Je wilt natuurlijk niet dat jouw kind zomaar bij de eerste de beste opvang terecht komt. Enkel het beste voor die kleine uk! Tegelijkertijd zit je met heel wat praktische bezwaren zoals bijvoorbeeld de maximale afstand die je af kunt of wilt leggen. Ook is het niet altijd meteen duidelijk wat wel een goede opvang is die bij jou en jouw kind past en wat net iets minder jouw stijl is. Hoe zorg je er nu voor dat je meteen wel de juiste fit hebt? Kortom: waar moet je op letten bij het kiezen van een buitenschoolse opvang?

 

Kijk je ogen uit bij de kijkafspraak

 

In principe kan je bij elke opvang een kijkafspraak maken om na te gaan of het wel een goede fit is. Het spreekt voor zich dat de opvang zijn beste beentje voor gaat zetten dus daar hoef je niet per se op af te gaan. Wat je wel te weten kunt komen tijdens zo’n afspraak zijn de volgende zaken: is het een beetje netjes? Hoe zit het met de sfeer tussen de kinderen? Welke activiteiten staan er eigenlijk op het programma? Hoe worden de kinderen van school afgehaald? Dit zijn stuk voor stuk vragen waarvan het antwoord belangrijk zijn voor jouw keuze!

 

Is er groeimarge?

 

Als je weet dat jouw kind op lange termijn naar de opvang gaat is het wel zo slim om even na te gaan of er binnen de opvang wel groeimarge is. Het kan immers zijn dat de opvang zich richt op kleinere kinderen en vanaf een bepaalde leeftijd het net wat minder leuk is.

 

Wat voor soort opvang is het?

 

Elke kinderdagverblijf heeft zo zijn eigen stijl en zijn eigen zwaartepunten. Denk aan cultuur, sport, een diverse programma of gewoon leuke activiteiten. Het is natuurlijk belangrijk dat deze aandachtspunten passen bij jou en bij jouw kind!

 

Wat zijn kosten?

 

Ook de kostprijs speelt natuurlijk een rol in jouw beslissing. Zijn de kosten van de opvang transparant? Is alles ook inbegrepen of tikken bepaalde activiteiten de rekening verder aan? Kan je ook flexibel dagen inboeken?

 

Een goede opvang kiezen heeft wel wat voeten in de aarde. Het is het echter ook meer dan waard om even research te doen. Zo komt jouw kind zeker goed terecht en kan je zelf ook tevreden zijn!